Takaisin Marika Rökmanin herppisivuille
http://www.herpetomania.fi/marikan_herppisivut/

Marika Rökman:

LEOPARDIGEKKO (Eublepharis macularius)

Leopardigekko kuuluu liskojen alalahkoon (Sauria) ja silmäluomellisiin "gekkoihin" (Eublepharidae). Luonnossa leopardigekkoja esiintyy Iranissa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa aroilla ja vuoristoalueilla. Leopardigekko kasvaa n. 25 cm pituiseksi. Sillä on vaalea, usein kellertävä pohjaväri, jossa on tummia läiskiä, raitoja ja pisteitä. Vatsapuoli on vaalea. Poikaset ovat aluksi raidallisia. Varpaissa on rivi tarttumalevyjä ja voimakas kynsi. Liskot eivät kuitenkaan kiipeile pitkin laseja toisin kuin useat gekkoliskot. Koirailla on hännän tyvessä alapuolella kaksi pullistumaa ja reisien alapinnassa rauhasrivit. Leopardigekko on lihansyöjä, jolle kelpaa ruoaksi melkein kaikki liikkuva mikä mahtuu suusta sisälle. Lisko syö pääasiallisesti hyönteisiä. Syötä mahdollisimman monipuolista ravintoa: hämähäkkejä, hyönteisiä, matoja, rasvatonta lihaa, maksaa, munuaista, sydäntä ja hiirenpoikasia. Muista lisätä ravintoon kalsiumia ja vitamiineja ! Terraarioon on hyvä sijoittaa myös pieni purkki, jossa on jatkuvasti tarjolla kalsiumia (liitujauhetta ja hienonnettuja kananmunankuoria). Lisko kerää vararavintoa hännän tyveen, jonka tulisi olla paksuhko.

50x50x40 cm3 kokoisessa terraariossa voi pitää kahta naarasta yhden koiraan kanssa. Koiraat ovat aggressiivisia toisiaan kohtaan, joten niitä ei tulisi pitää useampia samassa terraariossa. Jos haluat terraarioon useampia naaraita, lisää 5 cm terraarion pituuteen ja leveyteen jokaista ylimääräistä eläintä kohden. Huomaa, että myös naaraat voivat joskus kinastella keskenään. Pohjamateriaaliksi laitetaan kuorikatetta, haapahaketta tai hienoa hiekkaa. Mikäli eläimet alkavat syödä hiekkaa, se on heti vaihdettava hakkeeseen. Pieneen osaan pohjaa laitetaan turvetta, joka pidetään kosteahkona. Eläimille luodaan helposti tarkistettavia piilopaikkoja; käytä sisustukseen kantoja, kiviä ja mahdollisesti kasvejakin. Terraarion takaseinän voi halutessaan vaikka päällystää kaarnalla tai liuskekivillä. Terraarion lämpötila päivällä on 25-30oC, muista luoda lämpötilaeroja; lämmittelypaikassa miltei 40oC, viileässä nurkkauksessa 20oC. Yöksi lämpötila saa laskea 20-25oC:een, eli sammuta lämmitys yöksi. Terraarion alle kannattaa laittaa lämpömatto, jonka koko on maksimissaan 1/3 koko terraarion pohjapinta-alasta. Matto voidaan säätää ajastimella olemaan päällä vielä pari tuntia muun lämmityksen ja valojen sammuttua. UV- valaistus ei ole välttämätön hämäräaktiiviselle eläimelle. Suihkuta terraariota kevyesti iltaisin. Vesikuppi täynnä raikasta vettä kuuluu myös terraarion perusvarustuksiin.

Leopardigekoille on pidettävä parin kuukauden talvilepo, jolloin terraariossa ei pidetä valaistusta päällä ja sen lämpötilan annetaan laskea 15-22oC:een. Tällöin gekkojen ruokintaa on tuntuvasti vähennettävä (vettä silti tarjolla). Älä tee äkillisiä lämpötilan muutoksia myöskään nostaessasi keväällä taas lämmön normaaliksi.

Leopardigekot tulevat lisääntymiskykyisiksi n.1,5-2 vuoden iässä ja ne lisääntyvät suhteellisen helposti terraario-oloissa. Naaras munii 3-5 kertaa (3-5 viikon välein) 1-2 munaa, jotka se hautaa maahan. Ota munat erilliseen haudonta-astiaan, jossa on kostutettua vermikuliittia. Haudonta-astiaksi kelpaa vaikkapa rei´itetty pakasterasia. Tee munille vermikuliittiin pienet painaumat, johon nostat munat siten, että ne ovat puoliksi vermikuliitissa. Pidä vermikuliitti kosteahkona, älä kuitenkaan niin märkänä, että vesi tiivistyy pisaroiksi purkin reunoille ja kanteen. Auo kantta kerran pari viikossa, jotta ilma vaihtuu kunnolla. Poikaset kuoriutuvat 30oC lämmössä noin kahden kuukauden kuluttua. Ne syövät pieniä hyönteisiä.

Leopardigekko on helppohoitoinen, aloittelijoille sopiva lisko. Se myös kesyyntyy yleensä hyvin, ja sitä voi käsitelläkin silloin tällöin - liskon ehdoilla tietenkin.

Lisätietoja liskoista ja muistakin mielenkiintoisista terraarioeläimistä saat Suomen Herpetologisesta Yhdistyksestä, joka myös julkaisee Suomen ainoaa terraarioeläin-aiheista lehteä, Herpetomaniaa, joka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Soittele ja kysy lisää !

Suomen Herpetologinen Yhdistys
PL 1272
00101 Helsinki
jäsenliittymiset: www.herpetomania.fi tai jasensihteeri@herpetomania.fi

Kuvia

http://www.simplynet.net/reptile/pix01.html
http://www.mlreptiles.com/geckos/albino_leopards/albino_leopards.html
http://gto.ncsa.uiuc.edu/pingleto/herps/images/lizards/maculariusa.jpg
http://gto.ncsa.uiuc.edu/pingleto/herps/images/lizards/macularius1.jpg
http://www.a1reptiles.com/snoleo.html

Lisälukemista
http://www.geckolinks.com/genetics.html
http://personal.eunet.fi/pp/wester/brutus.htm