Takaisin Marika Rökmanin herppisivuille
http://www.herpetomania.fi/marikan_herppisivut/

Marika Rökman:

KIINANKELLOSAMMAKKO (Bombina orientalis)

Kiinankellosammakko kuuluu hännättömien sammakoiden alalahkoon (Anura) ja levykielisammakoiden heimoon (Discoglossidae). Luonnossa Bombina-suvun samppeja esiintyy Euroopassa ja itäisessä Aasiassa seisovista vesistä, hitaista joista ja vuoristopuroista. Bombina orientalista esiintyy koillisessa Kiinassa ja Koreassa sekä lähiympäristön saarilla. Kiinankellosammakolla on tukeva ruumis ja tylppä kuono. Sen pohjaväritys on selästä kirkkaan vihreä ja vatsasta punainen, oranssi, keltainen tai valkoinen. Pohjavärin päällä on tummia selväreunaisia laikkuja. Nahassa on myös pulleita myrkkyrauhasia. Niistä sammakko voi uhattuna erittää kermamaista myrkkyä, joten pese kätesi huolella käsiteltyäsi sammakoita. Sammakon pupillit ovat sydämen muotoiset tai kolmionmalliset ja vain takaraajoissa on räpylät. Täysikasvuisena sammakko on n.3-7 cm mittainen. Uroksilla on käsivarsissaan tummat kutukyhmyt. Kiinankellosammakko on ulkonäkönsä ja pienen kokonsa ansiosta suosituimpia terraariossa pidettyjä sammakoita. Se on myös helppohoitoinen ja sopii siten hyvin myös aloittelijoille. Kiinankellosammakko on lisäksi suhteellisen halpa ja pitkäikäinen; se voi elää n.15-vuotiaaksi terraariossa.

Kiinankellosammakko on hyönteissyöjä. Syötä sille monipuolista ravintoa: hämähäkkejä, hyönteisiä ja matoja. Saaliin ei tarvitse välttämättä olla elävää, kunhan sitä liikutetaan jotenkin. Ruokaan on hyvä lisätä vitamiineja ja kalsiumia. Lisäämällä sammakon ravintoon (tai veteen) kantaksantiinia saadaan sen vatsan väritystä muutettua värikkäämmäksi (luonnossa kiinankellosammakoilla on punainen vatsa). Kantaksantiinia sisältää mm. Nekton Rep-Color.

Minimikoko terraarioksi on 60 l kahdelle yksilölle. Yli sadan litran terraariossa voi jo pitää 4-6 samppia. Sijoita terraarioon aina enemmän naaraita kuin koiraita. Älä laita samaan terraarioon muita lajeja. Terraarion pohjapinta-alasta kaksi kolmannesta on vettä ja kolmannes maata. Luo lemmikeillesi tarpeeksi piilopaikkoja. Sisustuksessa voit käyttää esim. kiviä, kaarnaa, kelluvia lauttoja, juurakoita, vesikasveja. Vesiosuus ei välttämättä tarvitse suodatinta, kunhan osa vedestä vaihdetaan viikottain. Nuorena sammakot kiipeilevät ahkerasti, joten varmista etteivät ne pääse karkaamaan terraariosta. Terraarion lämpötilaksi käy 20-25 astetta. Lämmitintä ei siis tarvita.

Kiinankellosammakko lisääntyy helposti terraariossa. Koiraat ovat innokkaita parittelemaan ja naaras voi munia useita kertoja vuodessa. Naaras munii veteen noin sata munaa, jotka ovat halkaisijaltaan 2-2.5 mm. Munat kiinnittyvät terraarion sisustukseen, vesikasveihin ym. joten niitä voi olla vaikea havaita. Poikaset eli nuijapäät kuoriutuvat kolmen vuorokauden kuluttua. Siirrä ne omaan poikasakvaarioonsa. Ne syövät mm. akvaariokalojen hiutaleruokaa ja koiranruokajauhetta.

Lisätietoja näistä ja muistakin mielenkiintoisista terraarioeläimistä saat Suomen Herpetologisesta Yhdistyksestä, joka myös julkaisee Suomen ainoaa terraarioeläin-aiheista lehteä, Herpetomaniaa, joka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Soittele ja kysy lisää !

Suomen Herpetologinen Yhdistys
PL 1272
00101 Helsinki
jäsenliittymiset: www.herpetomania.fi tai jasensihteeri@herpetomania.fi

Lisälukemista

http://www.herpetomania.fi/sammakkolampi

Kuvia

http://w3.one.net/~inky/Pictures/yellowbellied.gif