Takaisin Marika Rökmanin herppisivuille
http://www.herpetomania.fi/marikan_herppisivut/

Marika Rökman:

KAROLINANANOLIS (Anolis carolinensis)

Karolinananolis kuuluu liskojen alalahkoon (Sauria) ja leguaanien heimoon (Iguanidae). Muita leguaaneja ovat mm. iguaanit, maa- ja merileguaanit. Karolinananolista kutsutaan usein harhaanjohtavasti amerikankameleontiksi, sillä se vaihtaa nopeasti väriä kuten kameleontit, joihin se ei siis missään nimessä kuulu. Karolinananolikset elävät useamman yksilön ryhmissä metsissä, ihmisasutuksen läheisyydessä ja pensaikoissa Pohjois-Amerikan kaakkoisosissa. Karolinananolis on pieni, hentorakenteinen lisko, jolla on vaaleanpunainen kurkkupussi. Hännänympärys on pyöreä, ja varpaissa on tarttumakänsät ja kynnet. Anolikset ovat yleensä vihreitä, joskus ruskeita tai jotakin siltä väliltä. Lisko myös vaihtaa väriään lämpötilan, valaistuksen ja mielialan mukaan. Lisko kasvaa 18-22 cm mittaiseksi, josta ruumiin pituus on 7 cm. Anolikset elävät terraariossa yleensä n. 4-5 vuotta, korkeintaan 8. Sukupuolen erottaa parhaiten vertailemalla yksilöitä keskenään. Koiraalla on suurempi pää kuin naaraalla, koiras on muutenkin tukevarakenteisempi ja ehkä suurempikin. Selän vaalea juova on naarailla selvempi. Sukukypsillä koirailla on selvä pullistuma hännän tyvessä vatsan puolella. Koiraan kurkkupussi on selvästi suurempi kuin naaraalla.

Reilun sadan litran terraariossa voi pitää 1-2 koirasta kuuden naaraan kanssa. Terraario saisi ennemmin olla korkea kuin leveä. Muista myös verkkoalueet katossa ja seinissä tuuletuksen aikaansaamiseksi. Sisusta terraarioon runsaasti kiipeilymahdollisuuksia: esim. kiipeilypuita, kasveja, kaarnalla päällystetty takaseinä. Muista, että liskosi pystyy myös kiipeämään pitkin lasia, joten älä jätä terraarioon mitään aukkoja. Luo liskoillesi myös helposti tarkistettavia piilopaikkoja. Lämpölampun alla terraariossa lämpötila on n. 29-34oC, muualla huoneenlämpö on riittävä. Sijoita lamput niin, etteivät liskot pääse polttamaan itseään niihin. Talvella lämpötila on muutaman asteen alhaisempi. Talvella sopiva aika valoa on 9-10 tuntia päivässä, kesällä 12-13 tuntia. Ilman suhteellinen kosteus terraariossa on 50-80 %. Suihkuta kasvit kerran päivässä. Myös vesikuppi, jossa on raikasta vettä, on hyvä olla olemassa. Pohjamateriaaliksi voi laittaa esimerkiksi turvetta. Ultraviolettivalo on tärkeä liskojen A- ja D-vitamiinien synteesin ja luuston kehityksen kannalta. Turvallisin vaihtoehto on Biolux-loisteputki, jota voi pitää jatkuvasti päällä. Käyttäessäsi muita UV-lamppuja, tarkista sopivat käyttöajat.

Anolikset syövät hyönteisiä, hämähäkkejä ym. ötököitä. Tarjoa eläimillesi mahdollisimman monipuolista ravintoa. Lisää ravintoon kalsiumia ja vitamiineja. Talvisin ravinto on suppeampaa kuin kesällä käytännön syistä, mutta silloinkin löytyy vaihtoehtoja: perhosia, vahakoisaperhosia, kotisirkkoja, kulkusirkkoja, ruskeita sirkkoja, kärpäsiä, jauhomatoja (ei saa tarjota kovin paljon !) ja -kuoriaisia. Ruoki anolikset noin joka toinen päivä. Pidä terraario puhtaana ja vaihda vesi päivittäin. Tarkkaile, että kaikki yksilöt saavat ruokaa ja käyttäytyvät normaalisti.

Anolisten kasvattaminen terraario-oloissa ei ole kovin hankalaa, vaikka poikaset ovatkin alussa aika herkkiä. Hyviä lisääntymistuloksia on saatu Suomessakin.

Lisätietoja näistä ja muistakin hauskoista terraarioeläimistä saat Suomen Herpetologisesta Yhdistyksestä, joka myös julkaisee kuusi kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä; Herpetomaniaa. Soittele ja kysy lisää:

Suomen Herpetologinen Yhdistys
PL 1272
00101 Helsinki
jäsenliittymiset: www.herpetomania.fi tai jasensihteeri@herpetomania.fi

Kuvia
http://gto.ncsa.uiuc.edu/pingleto/herps/images/lizards/anolis2.jpg
http://www3.islandnet.com/~creature/jpgs/anole_g.html

Lisälukemista
http://www.nrc.ca:80/cisti/journals/cjz/z99-048.html