Takaisin Marika Rökmanin herppisivuille
http://www.herpetomania.fi/marikan_herppisivut/

Marika Rökman:

KÄÄPIÖKYNSISAMMAKKO (Hymenochirus boettgeri)

Kääpiökynsisammakko kuuluu sammakoiden lahkoon Anura ja siinä kielettömien sammakoiden heimoon Pipidae. Hymenochirus-sukuun kuuluu neljä lajia: H.boettgeri, H. boulengeri, H.curtipes ja H. feae. Kääpiökynsisammakko on kotoisin Keski- ja Länsi-Afrikasta (Kongosta). Se on ruumiinmuodoltaan litteä, ja sillä on pienet, pyöreät silmät, joissa ei ole silmäluomia. Selkäpuoli on vaaleanruskea, ja siinä on tummia täpliä. Nahka on karhea. Vatsapuoli on vaalea. Laji kasvaa vain n. 3,5 sentin mittaiseksi. Sammakot ovat sukukypsiä noin 9 kuukauden ikäisinä. Naaraat kasvavat hieman koiraita suuremmiksi ja niillä on hieman pidempi pyrstö. Koirailla on myös eturaajojen takana pieni näppylämäinen rauhanen. Ainoastaan koiraat kurnuttavat.

Parille kääpiökynsisammakolle akvaarion tulisi minimissään olla 40-litrainen, mieluiten noin 60-litrainen - johon mahtuu haluttaessa muutama yksilö lisääkin. Akvaarioon hankitaan suodatin, jonka aiheuttama virtaus säädetään mahdollisimman vähäiseksi. Myös nk. ilmakiven voi halutessaan hankkia, mutta se ei ole välttämätön. Lämmittimen avulla vesi pidetään 25 asteessa. Lämmitin kannattaa sijoittaa toiseen päähän akvaariota kuin suodatin. Akvaarion yleisvalaisin (loisteputki) säädetään olemaan päällä 12 tuntia vuorokaudessa. Veden pH-arvon tulee olla n. 7,6-7.8, ammoniakkia ja nitriittejä mahdollisimman vähän. Akvaarion pohjalle laitetaan soraa tai vaikkapa muovimaton kaistale. Oikeita kasveja tai muovisia kasveja sijoitetaan luomaan piilopaikkoja. Pohjalle laitetaan kivia ja mahdollisesti jokin puunkarahka tai -juurakko. Vesi vaihdetaan aika ajoin osittain puhtaaseen (esim. 1/4 viikottain). Sammakot eivät nouse koskaan kuivalle maalle, joten kuivan maan osuutta terraariossa ei tarvita. Pieni kelluva taso, jossa sammakot voivat roikkua ja levähtää hetken, on hyvä kuitenkin olla olemassa. Esimerkiksi pintakasvit kuten vesihyasintti sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti.

Sijoitettaessa kaloja samaan akvaarioon sammakoiden kanssa, otetaan aina riski, että kalat voivat tartuttaa sammakoihin jotain sairauksia. Aggressiivisia kaloja ei pidä missään nimessä hankkia. Kuitenkin muutamaa kalalajia on menestyksekkäästi pidetty samassa terraariossa kuin kääpiökynsisammakoita. Kaloja ei saa hankkia liian montaa yksilöä, ihan vain muutama pohjaa puhdistamaan, sillä sammakot stressaantuvat herkästi. Useimmat kalalajit syövät lisäksi ruoat nopeasti ennen sammakoita, jotka voivat sitten jäädä kokonaan ilman ruokaa. Jos kaloja välttämättä halutaan sijoittaa samaan akvaarioon, varminta on hankkia muutama kala esimerkiksi seuraavista lajeista: leväbarbi ja Corydoras-suvun monniset. Huomioi kuitenkin tällöin akvaarion riittävä koko; edellä mainittu parille sammakolle mainittu 40--60 litran minimikoko ei toki riitä, mikäli akvaariossa on muitakin lajeja.. Kalat ovat myös tarkempia veden laadusta, joten kunnollinen suodatusjärjestelmä ja riittävän taaja vedenvaihto ovat tärkeitä kalojen hyvinvoinnin kannalta; tarkista myös kalojen lajikohtaiset hoito-ohjeet esim. parven kokosuosituksista.

Aikuiset kääpiökynsisammakot ruokitaan joka toinen päivä. Niille annetaan ruokaa vain sen verran, että niiden vatsat hieman pyöristyvät. Sammakot syövät todella ahneesti, joten ne voivat tulla helposti yliruokituksi. Mieluiten annetaan elävää sapuskaa, aina kun se on mahdollista; liiallinen pakastekuivatun ruoan antaminen voi aiheuttaa ongelmia. Ruoaksi kelpaavat mm. verimadot, paloitellut kastemadot ja tubifex-madot. Ruoan tulee olla uppoavaa, sillä kääpiökynsisammakot syövät ruokansa pohjalla. Kääpiökynsisammakot voivat lisääntyä terraario-oloissa. Tällöin veden arvojen on syytä olla kunnossa. Nuijapäiden hoito voi olla aluksi vaikeaa.

Kääpiökynsisammakoita ei saa käsitellä lainkaan! Ne stressaantuvat erittäin herkästi ja sairastuvat käsittelystä. Sammakot alkavat myös nopeasti kärsiä nestehukasta kuivalle maalle jouduttuaan.

Lisää tietoa sammakoista kuten myös muista mielenkiintoisista terraarioeläimistä:

Suomen Herpetologinen Yhdistys
PL 1272
00101 Helsinki
jäsenliittymiset: www.herpetomania.fi tai jasensihteeri@herpetomania.fi

Lisälukemista

http://www.sammakkolampi.net